Om du blir diskriminering på arbetsplatsen

Diskriminering på arbetsplatsen förekommer oftare än vad man tror. Det är vanligt bland sådana arbetsplatser där det finns olika gruppindelningar där vissa grupper tycker att de är lite bättre än de andra för att de eventuellt är högre uppsatta, har högre lön eller något liknande. Stora företag men även små är oftast väl medvetna om det hör och de högt uppsatta cheferna får ofta höra om olika skvaller, klagomål och annat som får de att få en bra uppfattning om hur miljön och atmosfären är. Oftast sker inte själva diskrimineringen när ens chef är med eller i näthoten eftersom det oftast kan leda till en varning, tillsägelse, avstängning eller löneminskning.

Skillnad på arbetsplats och skola

Diskriminering på arbetsplats skiljer sig oftast från mobbning bland ungdomar. Med tanke på att alla på en arbetsplats är vuxna och förhoppningsvis mer mogna än vad ungdomar är, sker det oftast inte en direkt mobbning eller diskriminering. Oftast sker det en mer psykisk diskriminering där det kan förekomma blickar, miner, kommentarer och liknande. Det är väldigt sällan med förekommer våld eftersom det går att vittna lättare och det finns något mer markant att notera.

Ofta kan vuxna må väldigt dåligt av att bli utsatta för diskriminering på sin arbetsplats. Många besöker psykolog och liknande för att prata och berätta om sina problem för att sedan kunna göra ett bättre jobb på sin arbetsplats. Dessutom är det många stora företag som väljer att erbjuda sådan hjälp för att kunna få en bättre arbetsmiljö och därmed kunna prestera bättre och göra ett bättre jobb.

Beror ofta på avundsjuka eller egna problem

Att ge blickar, kommentarer och liknande brukar oftast bero på att man är avundsjuk eller att man har egna problem. Det är väldigt sällan problemet ligger hos offret som utsätts av diskrimineringen. Skulle det vara så, då brukar man oftast ta det med chefen eftersom det då finns något att säga. Men när man inte har något att säga brukar man använda sig av andra metoder som inte rät okej för att man själv ska känna sig bättre eller få ut din ilska. Detta är givetvis inte okej men företagen jobbar effektivt för att för bort det. Vissa stora företag som har gott om pengar brukar till och med anställa personer som finns där och är till för att få ordning och reda i arbetslagen och skaffa ett schysst arbetsklimat och atmosfär. Ofta blir det god effekt. Personen pratar med alla om att ens ilska och aggression inte ska gå ut över andra, och att det finns en psykolog man kan besöka för att komma över sina problem själv. Dessutom pratar man om hur man kan distrahera och tänka bort negativa signaler. Det vill säga att man kan tänka bort när någon ger dåliga vibbar som att ge blickar eller små kommentarer. Många tänkte rotfast att det är inte dom själva det är fel på utan att det är personen som gör själva handlingen. Det är viktigt att ha ett starkt psyke för att klara diskrimineringar på arbetsplatsen och det finns givetvis hjälp att få för det med på de flesta ställen.