Direkt och indirekt diskriminering

Som du säkert förstår på rubriken finns det både direkt och indirekt diskriminering. Det vill säga olika slags sätt att mobba eller trycka ner något. Du känner säkert till de olika sätten men vet inte att de heter indirekt respektive direkt diskriminering.

Direkt diskriminering betyder att man gör oftast något fysiskt som gör en annan person ledsen eller arg. Det kan vara att slå någon, putta eller något liknande. Denna typ av diskriminering är oftast vanligare bland barn och ungdomar eftersom att de allra flesta vuxna är mer mogna och väljer att inte använda sig av våld.

Indirekt diskriminering är att att påverka psykiskt

Indirekt diskriminering innebär att man gör något taskigt mot en annan person utan att göra en handling mot personen. Det kan vara något man gör med sin röst, skriver med bokstäver eller psykiskt påverkar en person negativt. De allra flesta som upplevt både direkt och indirekt diskriminering säger att den indirekta är mycket värre att behandla och försöka tänka bort. Dessutom är den indirekta vanligare eftersom det inte går lika lätt att sätta dit en person eftersom det inte finns lika mycket bevis. Skulle det vara ett slagsmål är det lättare att utse ett offer och en person som utförde handlingarna.

Dessa två typer av diskrimineringar är mycket vanligare än vad man tror och är ett stort problem i samhället fortfarande. Personer som är offer och utsätts för detta mår oftast väldigt dåligt och kan ge problem till att sköta sina studier eller sitt jobb vilket givetvis inte är bra. Därför tjänar oftast stora företag som har råd med utgiften att anställa en person som sköter personalen, eftersom de då får personal som jobbar mer effektivt.

Hur man ska hantera dessa former av diskrimineringar

Att behandla diskrimineringar görs ju givetvis olika beroende på om det är direkt diskriminering eller indirekt diskriminering. Vid direkt diskriminering vilket även kan kallas för slagsmål eller liknande, brukar de inblandade samlas under ett möte och så går man igenom vad dom har hänt och vad varje individ kan förbättra. Har det varit något allvarligt brukar man sätta till medel som avstängning eller liknande. Men när det kommer till indirekt diskriminering är det inte lika lätt att reda upp en sådan situation. Eftersom det inte har hänt något konkret som exempelvis ett slagsmål kan det vars svårt att veta sanningen och vem som talar sanning. Statistik visar att i de allra flesta fall så ljuger alla inblandade oberoende på vem det är som är offret, till sin egen fördel. Det är väldigt vanligt för att man vill rädda sitt eget skinn och eftersom det är svårt att ta reda på sanningen så ser de allra flesta en möjlighet att ljuga för att kunna komma undan utan att bli anklagad för något. En utbildad psykolog eller person som jobbar med detta dagligen är otroligt duktig på att läsa av människor och är dessutom duktig på att reda upp sådana fall där det gäller indirekt diskriminering. Det är därför väldigt många som har problem går till psykologer för att få hjälp med att hantera det eller att sluta diskriminera andra.